Neohabitat


Chansen är ganska stor att även om du var ganska kunnig på det mesta om Commodore 64/128 under din uppväxt så kan du mycket väl ha missat ett fenomen kallat Habitat. Habitat skapades av Lucasfilm och tillskrivs världens första grafiska MMO (Massively multiplayer online game). Spelet utvecklades för Quantum Link vilket var en onlinetjänst för Commodore 64/128, som bara var tillgängligt i USA, så det är helt OK att man som svensk inte har full koll på Habitat. Habitat var i vilket fall som helst endast igång under åren 1986 till 1988 och stängdes ner på grund av dålig lönsamhet. Dock levde det vidare i form av uppgraderade versioner på andra plattformar, bland annat i Japan. Nästan 30 år senare sattes ett projekt igång att återskapa en modern serverimplementation för att återigen kunna logga in till Habitat. Denna återskapade version fick namnet Neohabitat och kan nås från din Commodore 64/128, genom emulering eller via webbläsaren.

Neohabitat-installation

Först och främst, hur kommer man igång och vad behöver man? Det beror ju helt och hållet på vilken plattform just du vill utgå från. Det finns fyra fristående instruktioner som är tänkta att ge en överblick och vara en introduktion för att komma igång med Neohabitat. Det finns många olika möjligheter så det är omöjligt att beskriva alla olika varianter av datorer och operativsystem som kan komma i fråga för att komma igång. Men vi gör ett försök på de kanske vanligaste frågorna. Om du vill gå lite djupare ner i detaljerna i hur man för över filer till din 5 ¼ disk så följ gärna länken till Neohabitats engelska sida, https://github.com/frandallfarmer/neohabitat

Via nedanstående länkar finner du manualer på svenska som instruerar tekniska inställningar samt manual för hur du spelar.

Vi ses i spelet!

Setup – spela via webbläsare
Setup – spela via emulator (Win, PC, Mac)
Setup – spela via C64/128 med wifi-modem
Setup – spela via C64/128 med RS232-adapter

Manual för hur du spelar Neohabitat