Maniac Mansion


SCK Spelar, andra sittningen, d. 31:a mars kl. 21:00

Massera igång Amigan och rada upp byte:arna så din C64 spinner likt en kisse ovanför stugans hetaste element! SCK spelar är nu ett faktum och vi vill att du är med och räddar en jungfru i nöd och stoppar Dr. Fred! Det är alltså dags att ta sig an Maniac Mansion!  

Eftersom liret finns portat till ett flertal dator och konsoller så väljer du plattform av bästa sort, loggar in på SCKs gemensamma Discord-server och hänger med på denna aktivitet där vi tillsammans ger spelet allt vad det tål! Har du ännu inte skaffat Discord-konto så är det hög tid, för det är där vi lättast hittar varandra, medlem till medlem. 

Maniac Mansion är inspirerat till stor del av skräckkomedi och B-filmer. Skaparna ville komma med något nytt och innovativt. Man får nog säga att de lyckades ganska bra med tanke på att element som “cut scenes”, ickelinjärt spelmönster, peka och klicka m.m. fanns med, och detta 1987, på en Commodore 64!

Spelet går ut på att Dave måste rädda sin flickvän Sandy som hålls fången av en numera galen vetenskapsman vid namn Dr. Fred. Efter ett meteoritnedslag så tappade Dr. Fred förståndet och behöver nu unga hjärnor för att ta över världen! Dave har tagit med sig sina vänner för att klara av att rädda sin flickvän och med hjälp av dessa och deras olika förmågor så kommer du finna att det är inte bara finns ett sätt att ta sig igenom äventyret! Du börjar utanför Dr. Freds herrgård med det val du gjort för vilka karaktärer du vill ha med i äventyret, men väl inne i huset så väntar dödliga faror! Det finns flera vägar fram i spelet beroende på vilka karaktärer som har valts och beroende på vad du råkar ut för. 

 

Några tips. 

  • “NEW KID” kommandot. Växla mellan valda karaktärer. Men det går lika bra med tangenterna <F1>, <F3> eller <F5>.
  • “WHAT IS” kommandot kan vara bra att använda på en ny skärm. Välj “WHAT IS” och flytta pekaren över skärmen för att ta reda på vilka objekt du kan interagera med. 
  • Med <SHIFT + F1> sparas eller laddas det aktuella spelet från diskett. Se till att ha en diskett redo redan innan spelet startar!
  • Med <F7> går det hoppa förbi de “CUT-SCENES” som dyker upp.
  • Med <SHIFT + F7> startar spelet om.   
  • Med <+> och <-> tangenten justeras hastigheten på de dialoger som dyker upp.   

 

För mer info! 

Maniac Mansion fan site
http://www.maniacmansionfan.50webs.com/index.html

Maniac Mansion till c64.
http://www.c64.com/games/347 

Maniac Mansion till Amiga.  
https://www.amigalove.com/games.php?game_id=20

Manual till Maniac Mansion.
https://www.gamesdatabase.org/Media/SYSTEM/Commodore_64/manual/Formated/Maniac_Mansion_-_1987_-_LucasArts_-_Lucasfilm.pdf