Historien om Janken Minidata


Detta är historien om Janken Minidata, Sveriges första Commodore-återförsäljare

Artikeln är skriven av Björn Adolfsson d. 9/3 2023

Kenneth med fru och personal framför butiken på Södra Vägen 63 i Göteborg

Den fjärde mars fick jag ett mail med en inskannad folder från avsändare Kenneth Palmestål. Kenneth var tillsammans med kollegan Jan Eliasson ägare till butiken Janken Minidata i Göteborg. Ett par dagar senare fick jag möjlighet att intervjua Kenneth om tiden som datorbutiksägare i en tid då det i Sverige fanns ytterst få datorbutiker och det är denna intervju som ligger till grund för artikeln. Men vi tar det från början.

När Kenneth med sin fru besökte Tekniska Mässan i Stockholm hösten 1977 såg han något som omedelbart fångade hans intresse. Det var den helt nylanserade Commodore PET 2001 som Commodore-importören Janic Machine AB ställde ut med. Kenneth beställde på stående fot en maskin och en kall decemberdag samma år anlände datorn. Men att starta en iskall PET 2001 var ingen bra idé och tyvärr gick datorn sönder innan Kenneth ens hann testköra den.

PET 2001 bredvid (förmodligen) en tidig prototyp av skrivaren PET 2020
Bild tagen på mässan "The 2nd West Coast Computer Faire" 1978, San Francisco

PET-datorn väckte dock en idé hos Kenneth att starta en butik för mikrodatorer varvid Jan Eliasson, som då arbetade på ett företag som sålde miniräknare och andra kontorsmaskiner, kontaktades. Efter att Kenneth hade lanserat idén så blev dom kompanjoner och med sina namn sammanslagna uppstod butikens namn; Janken (Jan plus Kenneth). Den trasiga datorn blev lagad och nu beställdes 10st PET 2001 och 1978 blev datorbutiken Janken Minidata verklighet och Sveriges första återförsäljare av PET. Janken blev faktiskt den andra datorbutiken i stort som öppnade i Sverige efter "Jan Nilssons Hobby Data" i Malmö. En butik som dock inte sålde Commodore.

Redan samma år som Janken öppnade gick PET-importören Janic i konkurs. Kenneth kontaktade då VD Jan Bergenkrans från Janic och de kom överens om att Janken skulle få köpa PET-maskiner ur konkursboet. När Kenneth sedan hade hyrt en lastbil i början av maj och ringde för att komma överens om en tid fick han beskedet att datorerna hade sålts till en annan person. Denna person var Mats Gabrielsson som skulle komma att bli Sveriges nästa importör av Commodore. Den första oktober hämtades istället datorerna av Mats för att fraktas till Datatronics lager.

Datatronic börjar nu i egenskap av Commodore-importör leverera PET-system till Janken som säljer fler och fler system via butiken som låg på Gibraltargatan 22 i Göteborg. Vid sidan av PET säljer man även i mindre skala miniräknare från Commodore och KIM-1 från MOS Technology samt även många program och tillbehör till PET:arna som bl.a. en hårddisk från Corvus Systems som Janken direktimporterade själva. 1979 flyttar butiken till en stor och fin lokal på Södra Vägen 63 i Göteborg och verksamheten expanderar ytterligare.

På denna sida hittar ni interiörbilder och annat från bl.a. butiken på Södra Vägen 63

Reklamfolder utgiven vid tiden från första butiken. Klicka gärna på bilden för att läsa hela!

Runt 1980 köper Commodore-importören Datatronic det då statligt ägda företaget Handic som i och med köpet ger Datatronic en rikstäckande distributionskanal lagom till 1981 då succédatorn VIC-20 lanseras. En hemdator med färggrafik sålde som smör i solsken och Jankens Chevrolet fylldes många gånger till bredden med VIC-20 när dessa hämtades hos Handic i Göteborg.

Ny leverans om 40st VIC-20 precis hämtade från Handic inför julhandeln 1981

Till VIC-20 utvecklade Kenneth även ett program vid namn "Office-MultiFunction" där flera datorer kunde dela på en diskettstation och även via diskettstationen dela anteckningar användarna sinsemellan. Även en tidig variant av ljuspenna för VIC-20 direktimporterade Janken. Vid sidan av Commodore-maskiner såldes även datorer av andra fabrikat såsom Luxors ABC 80, Apple II m.fl. och när det gällde PET var det i huvudsak PET 2001-serien samt 8000-serien som såldes.

Leverans till Lärarhögskolan 1982
I "Gomorron Sverige" visar Erik Bergsten (Tekniskt magasin) upp Jankens VIC-20-system med ljuspenna till för tittarna

Under 1983 utökades Commodore-portföljen med den omåttligt populära Commodore 64 och efter att ha sålt otaliga PET-system till större kunder såsom Volvo, Sahlgrenska Sjukhuset m.fl., sålt VIC-20 och Commodore 64 till mängder med privatpersoner samt vunnit Datatronics säljtävlingar blev 1983 Jankens sista år. Jan lämnade företaget för att starta en renodlad kalkylatorbutik och senare samma år på hösten såldes Janken Minidata, som då även blivit återförsäljare av IBM PC, och i samband med detta gick även Kenneth gick vidare till Datapoint.

Janken var aktivt i fem års tid och hade som mest nio anställda och var förmodligen Sverige största återförsäljaren på PET under merparten av butikens levnad och en viktig del i svensk datorhistoria. Så får du tag på en svensksåld PET kan den med stor sannolikhet vara såld via Janken.

/Björn Adolfson