Projekt ”Väcka datorn”


Projekt ”Väcka datorn” – restaurering av klubbens egen Amiga 2000.
Medverkande: Jag, Per Bengtsson och Joacim Melin

Som det aviserades i klubbens andra medlemsbrev så startade vi upp projektet ”Väcka datorn”, vilket gick ut på att träffas en kväll och mecka igång klubbens dator och tillika första donation. Aviseringen resulterade i att vi blev tre personer som kunde medverka i tech-meck-kvällen. (e.g. Etapp 2 nedan). Men vi tar det från början..

Etapp 1

Rengöring & retrobrightning

Efter att ha släpat hem den generösa donation klubben fått av Rami Heikkilä sattes genast arbetet igång med att restaurera datorn och få den körklar. Datorn hade stått orörd på en vind i över 20 års tid så det första som gjordes var en grundlig rengöring in- och utvändigt med dammsugare, trasa och fönsterputs.

Inspektion och rengöring

Därefter klipptes VARTA-batteriet bort (batteri av typen NiMH) och då det kunde konstateras att batterisyra läckt ut och vandrat längs banor på kretskortet blev neutraliserande behandling med vinäger nästa steg och därefter tvätt med vatten och isopropylalkohol.

Krets U540 ansatt av batterisyra
Batteriet bortklippt och kretskortet rengjort

Sedan var det dax för s.k. retrobrightning då tangentbordet hade gulnat. Till denna process användes väteperoxid (Matrix Cream developer 12%, 40 vol.) som målades på tangentbordet som sedan plastades in i plastfolie och slutligen fick bada i UV-ljus i 12 timmar. Efter detta provstartades datorn och det kunde konstateras att den inte gick att starta upp korrekt.

Även en skärm åkte med på UV-behandlingen..

Etapp 2

Experthjälp på plats – Per & Joacim

Strax efter lunch den tredje juli satte jag och Per igång med att strippa ner datorn och rigga upp för test med diagnostik-ROM:et på plats på moderkortet, strax senare anslöt Joacim. Första testet visade på korrekt detektering av 1 MB RAM men efter det stannade Bootup.

Amigan kopplad till en PC för diagnostik

Vi analyserade processor och processorsockel men dessa såg bra ut utan synliga skador av batterisyra. För säkerhets skull testades annan processor i sockeln med exakt samma resultat. Vi testade även att byta kretsarna Agnus och Gary men med samma resultat. Då krets U540 tydligt visade på ansatthet av batterisyra innan rengöringen i etapp 1 beslutades att denna skulle avlödas och kretskortets banor inspekteras.

Joacim inspekterar kortet

Vid kontrollmätning visade det sig att två av banorna på kortet var avfrätta. Dessa drogs om med patchkabel istället och för säkerhets skull löddes även U541 bort och nya chip men denna gång i socklar löddes fast på kortet och BINGO!! Äntligen fick vi se den efterlängtade diskettbilden på monitorn.

Jag, Per och Joacim

Detta firades med lite god mat och belgisk öl. Efter avnjuten middag sattes nästa mål. Att få igång expansionskortet och boota från hårddisk och efter lite kontaktspray på kortplats och i minnesplatserna så sparkade även expansionskortet igång och datorn bootade upp som den skulle från hårddisken. Sista steget; kolla floppystationerna. Ena funkade perfekt från början medan andra diskettstation lät illa och fungerade inte.

Demonterad diskettstation

Efter isärtagning och grundlig rengöring av motoraxel och ett glidstag, ny infettning samt manuell motionering så återfick även denna drive sakterligen sitt tystare jag och vips så fungerade plötsligt den med. Som bonus lödde även Per på ett modernt knappcellsbatteri och därmed har Commodoreklubben inte bara en fungerande Amiga 2000 utan även en som kan hålla tiden.

IKEA hjälper Amiga..

Stort TACK Per för din fantastiska insats och engagemang och även donerandet av komponenter och RF-modulator. En Commodorestjärna i guld till dig! Tack även till Joacim Melin för att du tog dig tid och bidrog med kunskap och erfarenhet!

En fantastisk kul kväll i Amigans tecken kan nu läggas till handlingarna.

/Björn Adolfsson

Amigan är vaken och glad igen..