5 snabba frågor till Tomas Gustavsson, 128:a-samlare och SCK-medlem


Denna fantastiska 128-setup döljer sig i Tomas hem

1. Hallå där Tomas Gustavsson, hur och när började ditt intresse för Commodore?

Jag är inte helt säker men jag tror att en VIC20 hos en kompis var min första kontakt med Commodore, men det var under året 1986, om jag inte missminner mig, som jag på allvar blev intresserad av Commodore-datorer, och då var jag 14 år. Några av mina klasskompisar hade skaffat sig hemdator, C64 och några hade C128. Jag lyckades sedan övertyga mina föräldrar att även jag behövde en hemdator och det blev en C128 med bandstation som anslöts till TV:n i gillestugan hemma. 128:an såldes några år senare och jag köpte en A500. Även den såldes, tidigt 1991 då jag behövde pengar till en gitarrförstärkare. Commodore-intresset låg sedan vilandes till 2010 när jag fick för mig att köpa en C64 för att uppleva lite nostalgi, vilket ganska snart övergick i ett samlande.

2. Vilken Commodoredator skulle du välja om du bara fick äga en dator?

Svårt val… Jag har ju väldigt många olika Commodore-datorer och gillar dem alla på olika sätt men till slut är det nog ändå den klassiska C64-brödburken som är svårast att släppa, trots att det var C128 allt började med och att lite mer ovanliga modeller som SX-64:an finns i samlingen.

3. Hur började samlandet på 128:a-spel?

Mitt intresse för att samla på C128-spel drog faktiskt igång förra året efter att jag hade läst SCK:s artikel om C128-spel. Jag blev fascinerad av den detaljerade genomgången av spelen och insåg att jag inte hade så bra koll på 128:a-spel. Jag visste förstås redan att det gjordes några få spel specifikt för C128, men jag ägde bara ett, "The Last V8", som jag fick med i något spelpaket jag köpte på Tradera något år tidigare. Jag satte igång att leta efter fler och har lyckats hitta några stycken under året som gått, men har tyvärr inte haft så mycket tid över att testa spelen förrän nu när jag äntligen har hittat utrymme för att köra igång en av mina C128D med dubbla skärmar.

4. Vilket väljer du, 40 eller 80 kolumnersskärmen på 128:an?

Som tonåring när jag började använda min C128:a så var det förstås bara 40 kolumner (jag visste nog knappt att det fanns två olika lägen) och det var mestadels spel i 64:a-läge. Men nu när mitt 128-intresse har väckts till liv på allvar igen, så väljer jag gärna 80-kolumnerskärmen, och jag tycker det är lite kul ändå att man kan köra två skärmar till samma dator så mitt svar blir; både 40- och 80-kolumersskärmen samtidigt.

5. Tar du med dig 128:a-spelen om du kommer på Commodoreträffen i höst?

Jag planerar att komma till Commodore-träffen i höst och då får självklart 128:a-spelen följa med!

Många fina titlar i Tomas 128:a-spelssamling…

Snabbintervjuare var Björn Adolfsson