Commodoreträffen 2023


Commodoreträffen 2023 – En sammanfattning i ord och bilder

Under trenne dagar den första helgen i september gick årets Commodoreträff av stapeln i Täby norr om Stockholm i samma bygdegård där även förra årets träff ägde rum. Morgonen fredagen den 1/9 öppnade Per och jag lokalen och började rigga upp bord, stolar och elkablar. Dels möblerade vi om gårdens café till utställningslokal och dels det stora rummet som annars är en dansbana till yta för SCK-medlemmar och gäster med bord och deltagarplatser. Med tiden fylldes lokalen med allt fler medlemmar och Commodoreträffen började sakta anta skepnad. Fredagen blev en gemytlig och trevlig dag som avrundades med ett "Sen kväll special" där vi tog tempen på Commodore-stämningen och sände live på vår Discord. Någon gång runt midnatt blev det lugnt och stilla och dagen avrundades.

Runt 09 på lördagen började träffen vakna till liv igen och än mer folk började strömma till. Marcin och Niklas demonstrerade initierat sitt nya expansionskort till Amiga 1000, Dr. Data diagnostiserade och fixade hårdvara i hårdvaruhörnet och dessutom var Jocke Melin och DmZ Retro på plats och sålde tidningar, merch m.m. Kort sagt full fart i lokalen. Kl. 13 öppnade vi upp utställningsdelen för allmänheten och stundtals var det en hel del folk i utställningen som kommit från när och fjärran för att återuppleva nostalgi och visa sina barn hur datorer såg ut förr i tiden. Ansvarig för utställningen var liksom förra året vår egna museiintendent Bo Splitgren som outtröttligt förevisade hårdvara för besökarna.

Strax innan utställningen stängde för allmänheten anlände Mats Gabrielsson (tidigare VD för Datatronic/Handic och Commodores generalagent i Sverige) för att ge en pratstund och svara på frågor från scenen. Vi tackade Mats som begav sig vidare och vid 18-snåret kände vi att det var dax för en nypa luft och vad passade då bättre än att gå en vända och genomföra SCK:s tipspromenad som avslutades med prisutdelning från scenen. Kvällen guldkantades med fantastisk musik från pianot på scenen av vår egen SCK-musikant Frida Katarina vilket resulterade i en magisk stämning i lokalen. Men utställningen då? Fick vi ihop några Commodoreburkar? Det kan man lugnt säga att vi fick!! Med hela 31st(!) olika modeller och varianter av Commodoremaskiner är det förmodligen Sveriges största Commodoreutställning genom tiderna sett till bredd och antal modeller. Söndagen ägnades liksom förra året till att packa ihop och återställa gården från Commodorehus till bygdegård.

För att summera det hela så blev det en fantastiskt trevlig och välbesökt tillställning som är ensam i sitt slag i Sverige då vi varken är ett demoparty eller ett "hack" utan helt enkelt en Commodoreträff, inkluderande och öppen för alla att delta i. Missade ni årets träff kommer en ny chans nästa år!

Vi ses!
Björn A, ordförande SCK med övrig styrelse

Här följer blandade (klickbara) bilder från Commodoreträffen 2023: