Aktuellt


21.09.05 – Referat av Neohabitat

SCK drog då slutligen gång eventet SCK spelar! Att välja Habitat eller som denna återuppväckta version av spelet heter var kanske ett djärvt projekt. Att komma igång och spela ett MMO på C64an kan säkert låta lika främmande för en 64’a ägare som att man skulle koppla upp 64’an mot Virtual Reality, vilket förvisso också experimenterats med. Men kl 21.00 den 2 september så var det ändå ett gäng avatarer som likt en hoper bångstyriga tonåringar försökte förstå den värld de hamnat i. Vad kan jag hitta för spännande i dessa kloaker? Hur sprayar jag mina kläder så det får det coolaste mönstret? Om jag dricker detta “jag vet inte vad det är”, vad händer då? Jag behöver pengar och jag vill köpa allt och prova allt!

En sak är klar, Neohabitat är ingen liten värld. Man kan snabbt gå bort sig och väderstrecken är inte helt pålitliga. Så det är inte så dumt att ha en karta till hands eller kanske försöka få ihop en på egen hand. Det finns äventyr att finna såsom vem är trollkarlen med amuletten? Kvällen gick fort och de tappra spelarna med sina avatarer hann inte mer än att skrapa på ytan. En sak är tydlig, att ju fler som kommer in och besöker Neohabitat, ju roligare och mer levande blir det. SCK lämnade spår efter sig i Neohabitat som bevis på vår närvaro.

Med onlinemöte i Zoom till hand under kvällen så hade vi ändå bra kontakt med varandra och det gav förhoppningsvis en trevlig stund för alla deltagare. 

/Daniel Henriksson Wingård.


21.08.28 – SCK spelar Neohabitat

Den 2/9 spelar vi Neohabitat till Commodore 64, det banbrytande onlinespelet från förr som har fått nytt liv*.

Målet att vi skall skapa historiskt mängdrekord genom att formligen drälla in med folk i online-spelet Neohabitat. Redan nu gör du rätt i att bekanta dig med spelet genom att förbereda din uppkoppling och lära dig de grundläggande spelmanövrarna.

Under sektionen för Neohabitat kan du läsa mer: www.commodore.se/neohabitat

Vi kan ha ett världsrekord i sikte, tillsammans kan vi klara det!

*Neohabitat är det första spelet i Svenska Commodoreklubbens Onlineevenemang ”SCK spelar” som går ut på att vi träffas över videolänk och spelar samma spel tillsammans samtidigt.
Läs mer om ”SCK spelar” på: www.commodore.se/sck-spelar


Specialtillverkad box för Bruce Lee II till Commodore 64

21.08.20 – Sen kväll med Commodoreklubben hälsade på hos Jonas Hultén

Tack alla ni som deltog i vårt tredje Online-event i serien ”Sen kväll” och tack till Jonas som släppte in oss i hans datorhörna. Det blev CMD-bonanza i kvadrat: hårddisken HD-20, diskettstationen FD-2000, RAMLink, SwiftLink, SuperCPU och till detta Commodores REUs 1764 samt 1750. Ett livs levande BEE-demo (Z80) fick vi inflikande avnjuta. Det diskuterades Jonas konverteringar till C64 av arkadspelet ”Cosmos” samt PC-spelet ”Bruce Lee II” med intressanta tekniska djupdykningar här och var. Vidare dryftades Jonas grupp ”Kollektivets” spel för C128; ”Volley For Two” samt mycket annat smått och gott. Mycket trevligt som vanligt att få umgås med folk från vitt skilda delar av landet tillsammans under Commodores flagg. Vi ses snart igen!


21.07.18 – Sen kväll med Commodoreklubben hos Jonas Hultén

Vår tredje träff i serien “Sen kväll med Commodoreklubben” kommer hållas d. 19/8 kl. 21:00. Den här gången är det Johan Bentzen som hälsar på hos Jonas Hultén, stor Commodoreälskare sedan barnsben som både är spelmakare till vardags och professionellt. Han är mest känd för sin konvertering av Bruce Lee II till C64. Visning av hårdvara från CMD utlovas..

Läs mer här


21.06.19 – "Sen kväll" tittade in hos Ola Andersson

Ett mycket trevligt och intressant besök hos retrodatorsamlaren Ola Andersson kan nu läggas till handlingarna. Spörsmålen spände i vanlig ordning över breda ämnen med betoning på retroburkar och denna gång tidiga sådana. Tror jag vågar påstå att vi var många som inte ens visste att vissa av Olas datorer ens existerade. Rariteter från när och fjärran duggade tätt och förgyllde den soliga sommarkvällen som exempelvis Sord M5 och Imagination Machine. Vidare dryftades Olas djuplodande kunskaper i programmering för diverse system. Det diskuterades spel som Toki och Super Mario till C64/Amiga, det efterskottsvåndades över oändliga tidningslistningar av spel att manuellt knappa in och förundrades över Olas hembyggda analogsynth samt en livs levande Mega65. I vilket annat onlinevent har kommunikation med 128:ans VDC-chip jämförts med ett sugrör på två bytes?
Just det, kan endast inträffa under en ”Sen kväll” med SCK och vi älskar det!

Här kan ni botanisera i Olas samling: http://photon.organ.su.se/tbc/

Håll utkik under fliken "Event & träffar" samt under aktuell flik där vi inom kort kommer avisera nästa tillfälle.


21.05.30 – Sen kväll med Commodoreklubben hos Ola Andersson

Vår andra träff i serien ”Sen kväll med Commodoreklubben” kommer hållas d. 17/6 kl. 21:00. Den här gången hälsar Björn Sundberg på hos Ola Andersson, en tvättäkta samlare som började sin bana med Commodoredatorer. En spelare, spelutvecklare, Sord-hacker, brädspelsfantast och de obskyra formatens mästare.

Läs mer här


21.05.30 – SCK med i fORNDATAs nästa event

Svenska Commodoreklubben medverkar i den uppkopplade tillställningen fORNDATA Summer. Den 5:e juni är det dags och SCK håller i tävlingen Code Challenge där målet är att skriva en snygg effekt på maximalt 10 rader BASIC-kod. Vinnaren kammar hem ett fint pris från oss.

Mer info på www.forndata.org


21.05.16 – Vinnare av Traderaauktion 

Stort tack till Anders Jørgensen som med sitt generösa bud vann Traderabudgivningen av ett årsmedlemsskap i klubben samt glädjen att genom Svenska Commodoreklubben bidragit till Barncancerfonden.


21.05.14 – Lyckad första "Sen kväll" 

Tack alla ni som gjorde gårdagens online-event till en fantastisk afton i retrotecknets anda!

I vårt första ”Sen kväll med SCK” hälsade Patrik Gahm på hos Sysopen Björn Sundberg på Gotland och i hemtrevlig retromiljö dryftades allehanda spörsmål.

Det blev historier från när och fjärran, från rikssamtal till kassettyper, telefonhack till BASICODE, dolda vinylspår till SRs radiosändningar med datakod, ringa gratis till allmänna synders bekännelser m.m. etc. Och detta ackompanjerat till one-liners som ”Bara 'PD-FOLK' åkte på Arctic Hack” och ”Ingen har original” och mycket mer därtill..

Och kanske centralaste av frågor; vad är egentligen digitalt respektive analogt?

Många frågor blev det och ännu fler svar, kort sagt en mycket fin och mångfacetterad afton som vi snart gör om!

Håll utkik under fliken "Event & träffar" samt under aktuell flik där vi inom kort kommer avisera nästa tillfälle.


21.05.12 – 128:a-dagens tävling

Tävlingen avgjord!
 
STORT grattis till Benjamin Wiegert i Göteborg som blev vår 128:e medlem!
Vår ärofyllda Commodore-kopp signerad med #128 kommer på posten tillsammans med några dekaler att pryda Commodore-hörnan med.
 

21.05.08 – 128:a-dagen

Idag är det den 128:onde dagen på året, den s.k. ”128:a-dagen” och det måste såklart firas. Som ni alla vet är ju 128:an den bästa 8-bitarsdatorn som någonsin lanserats.

Vi tänkte fira dagen med en tävling!

Vi är snart 128 medlemmar i föreningen så vi tänkte att den medlem som blir medlem nr 128:a vinner 5st superfina SCK klistermärken + en hemlig retropryl!

Så om ni ännu inte blivit medlemmar är det nu hög tid!

PS. Självklart kommer det komma en tävling även för alla er som redan är medlemmar. Mer information i nästa medlemsbrev!

En sak till.. Läs gärna texten "C128 & spelen" som även den publicerats dagen till ära.