Aktuellt


24.01.12 – SCK besöker Embracers spelarkiv

Vi i SCK har fått en specialinbjudan till Embracers spelarkiv (Embracer Games Archive) i Karlstad som inhyser ca. 80 000 spelrelaterade artiklar, däribland en hel del Commodore-relaterat. Denna inbjudan gäller max 30 deltagare så det är först till kvarn som gäller. (endast ett fåtal platser finns i skrivande stund kvar).

Besöket äger rum i Karlstad den 27/1 2024 kl. 12:45

Upplägget är ca två timmar presentation och rundvandring följt av ca två timmar "fria aktiviteter" där möjlighet ges att provspela och titta närmare och ställa frågor. Efter besöket blir det middag i glada SCK-vänners sällskap. Vi hittar en lämplig restaurang och alla som vill följa med är välkomna.

Besöket på EGA är kostnadsfritt, men var och en står för sina egna rese- och logikostnader. Jesper Wilhelmsson är sammankallande och eventansvarig för detta. Meddela ditt deltagande till Jesper på epost: jesper@fantasi.se

Diskussioner runt eventet sker på vår Discord under textkanalen träffar-och-event.

Vi ses i Karlstad!


23.08.31 – Imorgon är det dax

Imorgon är det dax för den efterlängtade Commodoreträffen 2023! Det blir tipspromenad med fina priser, försäljning av diSCKetten på fysikt media samt mycket annat skoj så kasta dig in och anmäl dig direkt på Commodoreträffens sida.

PS. Mats Låås ger 10% rabatt till alla SCK-medlemmar vid köp i hans Facebook-grupp "NymanLaas RetroDreams"

https://www.facebook.com/groups/277312756778717/?hoisted_section_header_type=recently_seen&multi_permalinks=847666816409972

Det går till så att ni meddelar Mats efter köpet och han tar med det till träffen för gratis leverans!

Vi ses i helgen!


23.08.26 – 2023 års Commodorepratare

Med glädje och stolthet kan vi presentera årets Commodorepratare vilken varit europachef, marknadschef samt VD för Commodore i Storbritannien och vid sidan av detta även författare; David John Pleasance. David har jobbat inom Commodore sedan PET-tiden med framförallt försäljning och marknadsföring. Han avancerade efter en tid till Europachef, efter det till marknadschef för koncernenen och slutligen som den sista VD:n för Commodore Storbritannien. Han låg bakom framgångsrika kampanjer som t.ex. Batman Pack som var ett Amiga-paket som satte försäljningsrekord. På senare år har han skrivit flera böcker om Commodore, bland annat den uppskattade “Commodore inside story” om hur ett miljarddollarföretag kunde gå i konkurs och även serien “From Vultures to Vampires” som också handlar om Commodores uppgång och fall.

Pratet kommer direktsändas kl. 21:00 på lördagen under pågående Commodoreträff, missa inte det!

Här kan du läsa mer om Commodoreträffen samt hur du anmäler dig


23.08.22 – Mats Gabrielsson, mannen som tog Commodore till Sverige

Mats är affärsmannen som redan i slutet av 70-talet tog över Dhiel Datatronic och agenturen på Commodore PET samt byggde upp ett programutvecklingsbolag för PET:en. I början av 80-talet fick Datatronic förtroendet att introducera Commodore VIC-20 i Sverige, Norge och Holland. För att nå konsumentkanalerna för elektronikprodukter köpte Datatronic det förlusttyngda företaget Handic från det statliga bolaget Navigator. Eftersom Commodore saknade egen mjukvaruutveckling startade man Handic Software som blev en internationell succé. Efter succén med Handic Software fick Mats och Datatronic möjligheten att ta över det amerikanska företaget Victor Tec. som tillverkade och sålde de första 16-bitarsdatorerna. 1988 var Datatronic Sveriges största dator / IT företag med dotterbolag i mer än tjugo länder. Mats blev Sveriges första IT-Miljardär och efter det har Mats arbetat som riskkapitalist / affärsängel och satsat i mängder av olika företag och branscher. I de två första omgångarna av Draknästet på SVT var Mats en av drakarna. Mats tittar förbi Commodoreträffen under lördagen för en intervju och frågestund.

Här kan du läsa mer om Commodoreträffen samt hur du anmäler dig


23.08.12 – Dr. Datas hårdvaruhörn

Liksom förra året kommer även Per "RetroNinja" Bengtsson vara på plats i hårdvaruhörnet men med den skillnaden att han detta år kommer arbeta med egna projekt. MEN för er som är i behov av hårdvarurelaterad hjälp kommer i hans ställe Dr. Data att vara tillgänglig för hjälp och rådgivning. Dr Data är extremt lik Per Bengtsson men en tydlig skillnad är att han har en vit läkarrock på sig. Så ser du någon som har vit läkarrock och ser ut som Per Bengtsson så är det Dr Data och han hjälper gärna till med reparation och felsökning. Ser du något som liknar Per men utan läkarrock så är det Per, som jobbar på egna projekt. Hos Dr. Data kommer du även kunna installera JiffyDos.

Ta med dig diskettklipparen och anmäl till Commodoreträffen 2023 på denna länk


23.06.30 – 5 1/4" SCK-disketter

Vad får man om man kombinerar ett stansverktyg, en digelpress och en tryckpress?
Då får man SCK:s egna diskettkonvolut i kraftig kartong vilka kommer finnas till salu på Commmodoreträffen i form av 10-pack inkl. splitter fabriksnya 5 1/4" disketter, vilka SCK köpt in för att säkra upp tillgången inför framtiden. Även 10-pack tomma fodral kommer finnas till salu för er som har disketter som saknar fodral.

Detaljer och anmälan här


23.02.06 – Sen kväll med Commodoreklubben

Nu är det ÄNTLIGEN dax för den efterlängtade sjunde digitala träffen i serien "Sen kväll med Commodoreklubben"! Vi hälsar denna gång på hemma hos Daniel "Redreamer" Henriksson Wingård och som vanligt sker det tillbakalutat under avslappnade former och är öppet för alla SCK-medlemmar att delta i. PS. Kanske, kanske får vi se hans MEGA65..

Vi ses på torsdag d. 9/2 kl. 21:00 på vår Discord!

Läs mer här


2023-01-18 – SCK spelar, fjärde omgången

Nästa torsdag, d. 26/1 kl. 21:00 är det dax för fjärde delen i serien SCK-spelar. Denna gången är plattformen Commodore 64 och spelet Project firestart. Läs mer under SCK spelar.


22-11-17 – Nytt nummer av Datormagazin Retro

Datormagazin Retro #6 är på gång hos tidningens redaktion. Kanske, kanske, kanske får SCK en liten spalt i denna… Runt Lucia torde den dyka ner i postlådorna och således säkra julhelgens guldkant. Läs mer om detta och hur du bokar ditt exemplar av tidningen på: https://shop.datormagazin.se


22.10.25 – Omgång nummer tre av SCK-kviss

Nu på torsdag den 27:e oktober kl 21:00 är det dags för del tre av SCK-kvissen! Då kan du som medlem under lättsamma former vara med och utmana andra SCK-medlemmar i allmän Commodore-kunskap. Det är alltid flervalsfrågor och ingen ser varandras svar. Vi spelar alla tillsammans, samtidigt, antingen på en webbsida, i ett terminalfönster eller på din internetuppkopplade Amiga eller 8-bitsplattform samtidigt som vi sitter i en röstkanal på Discord och socialiserar. Läs mer under "Event & Träffar" -> "SCK-kviss"


22.09.29 – Möt SCK på Retrogathering

Nästa helg är det äntligen dax för ett nytt Retrogathering i Västerås efter en tids uppehåll. Svenska Commodoreklubben är med som utställare och sponsorer. Retrogathering är en årlig träff för entusiaster av äldre tiders datorer och TV-spel och för SCKs räkning är mässan ett ypperligt tillfälle att visa upp oss och berätta om vår klubb och vår verksamhet och kanske även värva en och annan ny medlem. Du hittar oss vid bord 45 och 46. Kom förbi och säg hej på en Commodore-pratstund! På Retrogatherings webbsida kan du läsa alla detaljer. Väl mött den 8:e oktober!
Jonas, Per & Björn


22.08.16 – 2022 års Commodoreprat

Årets Commodorepratare är ingen mindre än Michael Tomczyk. För er som inte vet arbetade Tomczyk för Commodore tillsammans med Jack Tramiel mellan 1980 – 1984 och var bl.a. produktchef för VIC20 där han spelade en stor roll i lanseringen och marknadsföringen av datorn. Tomczyk har en lång och mycket gedigen karriär bakom sig och vi är mycket stolta över att kunna presentera en man av hans kaliber som 2022 års Commodorepratare. Pratet kommer ske via Zoom och är öppet för alla medlemmar i SCK. Länk kommer i nästa medlemsbrev.


22.08.06 – Elektronikhörna på Commodoreträffen 2022

Per "RetroNinja" Bengtssons hårdvaruhörn är stället där man på plats kan installera JiffyDOS, få sina gamla burkar diagnostiserade och ev. lagade och uppdaterade eller varför inte tillverka din egen Cartridge på plats eller bara fastna i galet djupa samtal om elektronik? "RetroNinjas Hårdvaruhörn" är platsen för allt detta.

Kommer man även kunna handla saker där?

Visst kommer man kunna det!!

Ett begränsat antal av hårddisken på bilden för C64/128 kommer finnas till salu samt JiffyDOS-manual på Svenska, 128:a-spelet "Volley For 2" på cartridge och annat smått och gott.

Missa för alla floppys i Småland inte träffen nu!
Detaljer och anmälan här


22.07.31 – Sen kväll med Commodoreklubben special, direkt från Commodoreträffen

Den sjätte träffen i serien "Sen kväll med Commodoreklubben" blir ingen vanlig träff utan en specialomgång live direkt ifrån Commodoreträffen 2022 där olika personer kommer att delta och berätta sin Commodore-historia. Häng med fredagen d. 26/8 kl. 21:00.

Läs mer här


22.07.28 – Hårdvaruguru sopade hem bucklan i andra omgången SCK-kviss

Per Bengtsson besitter inte bara hårdvarukunskap utan visar även på bred och allmän Commodore-kunskap vilket resulterade i att han tog hem segerpokalen i den andra omgången av SCK-kvissen. Själv hävdade han blygsamt att han "chansade" med vi tror honom inte. Grattis Per!!

Håll ögonen öppna efter nästa kvissdatum och chans till revansch.


22.06.08 – Omgång nummer två av SCK-kviss

Torsdagen den 16:e juni kl 21:00 är det dags för del två av SCK-kvissen! Då kan du som medlem under lättsamma former vara med och mäta dig mot andra SCK-medlemmar i allmän Commodore-kunskap. Det är alltid flervalsfrågor och ingen ser varandras svar. Vi spelar alla tillsammans, samtidigt, antingen på en webbsida, i ett terminalfönster eller på din internetuppkopplade Amiga eller 8-bitsplattform samtidigt som vi sitter i en röstkanal på Discord och socialiserar. Läs mer under "Event & Träffar" -> "SCK-kviss"


22.05.23 – Referat, SCK-spelar "Cannon Fodder"

Striden gick genom allt från djungel till arktiska landskap och ökenland. Att återkomma till Cannon Fodder, för vissa första gången sedan ungdomsåren, var inte alltid lätt. Missriktade granater, raketgevär och lömskt kamouflerade fiender gjorde stridens hetta till den kanske mest intensiva utmaningen SCK ställts inför. Men det gör väl inget om en soldat dör? Eller kanske gör det just det? För soldaten?

Det blev en hel del annat trevligt snack mellan striderna. WHDLoad på Amiga, Kernel på 8-bit Commodore, hacka in en 6510 i en plus/4, crash course i chipset för disk-drives m.m. Ja ni hör ju, en spelkväll med SCK kan ge både den ena och andra till livets kunskapsskafferi! Ni missade väl inte att det nu också fanns en stream för kvällens spel? Om man inte själv ville manövrera joystick eller mus.

Ingen klarade kvällens spel heller denna gången men Amiga-datorerna är nu premiärkörda i SCK spelar! Hör gärna av dig till klubben om du har tips på spel! Du missar väl inte månadens spel Snokie? Hoppa in i SCK’s discord-kanal och var med!     

/Daniel Henriksson Wingård  


22.05.14 – Tredje sittningen av SCK-spelar

Nästa torsdag, d. 19/5 kl. 21:00, får ni hålla i er, för då går sittning nummer tre av stapeln i serien SCK-spelar. Det blir hela 16-bitar när vi denna gång tar oss an spelet Cannon Fodder, läs mer om detta här.


22.05.01 – Månadens spel

Idag startar första utmaning i "Månadens spel", speltävlingen där du varje månad ges utmaningar att klara i diverse olika dataspel för Commodores datorer. Vilket är då maj månads spel? Under "Event & träffar" -> "Månadens spel" finner du svaret…


22.04.18 – Lyckad andra omgång i serien SCK spelar

En blygsam med hängiven skara tog med gemensam kraft och entusiasm sig an spelet "Maniac Mansion" vilket resulterade i att flera personer kom längre än de någonsin kommit tidigare. Detta bevisar med all tydlighet styrkan i att samarbeta när det gäller dataspel och förutom styrkan även den delade glädjen som samarbete medför. Missade du detta event så kommer fler chanser framöver. Här kan du läsa mer om våra olika event. Håll ögonen öppna efter nästa event vilket i vanlig ordning kommer aviseras här under "Aktuellt" samt under nyheter.

Ses snart igen!


22.03.21 – Andra sittning av SCK spelar

Häng med och spela Maniac Mansion den 31:a Mars då vi tillsammans tar oss an spelet.
Lär mer om detta här.


22.03.10 – Stor dramatik utspelade sig i dagens omgång av SCK-kviss

En het strid i toppen utspelade sig där Hravnkel länge ledde men fick se sig omkörd av Daniel Wingard på sista frågan som lyckades knappa sig ifatt och tog hem segern i första delomgången och blir därmed regerande mästare i SCK-kviss. Hravnkel slutade tvåa och BJ lyckades knipa bronset. Grattis Daniel!

Håll ögonen öppna efter nästa kvissdatum och chans till revansch.


22.02.28 – Grattis på födelsedagen SCK!

Idag är det SCKs födelsedag, dvs. för precis ett år sedan bildades SCK. Detta vill vi givetvis fira och det gör vi genom att avisera vår nya SCK-kviss där du som medlem under lättsamma former kan vara med och spela mot andra SCK-medlemmar i allmän Commodore-kunskap. Första omgången kommer köras torsdagen den 10:e mars. Vi spelar alla tillsammans, samtidigt, antingen på en webbsida, i ett terminalfönster eller på din internetuppkopplade Amiga eller 8-bitsplattform samtidigt som vi sitter i en röstkanal på Discord och socialiserar. Spelet spelas med TCP-uppkoppling mot en ANSI-kompatibel terminal. Mer om hur du kopplar upp dig och mer ingående detaljer kan ni läsa om på www.commodore.se/sck-kviss/

Väl mött!


22.02.09 – Sen kväll med Commodoreklubben – Björn tittade in hos Per Bengtsson

Elektronik i kvadrat fick vi fröjdas över när vi kikade in hos Per Bengtsson och fick en mycket intressant och lärorik inblick i kretskortens förtrollande värld. EPROM:ar, JiffyDOS, HD till Commodore 64 och många fler projekt demonstrerades för den skara medlemmar som satt bänkade vid sina skärmar. Missade du detta event kan vi trösta dig med att vi har flera intressanta personer på kö att hälsa på så håll utkik efter nästa datum och vår 6:e träff. Vi ses!


22.01.06 – Sen kväll med Commodoreklubben – Björn möter Per Bengtsson

Under den femte träffen i serien "Sen kväll med Commodoreklubben" samtalar Björn Adolfsson med hårdvaruspecialisten Per Bengtsson om hans olika projekt, bl.a. senaste projektet HD för Commodore samt JiffyDOS och mycket annat kul. Häng med fredagen d. 4/2 kl. 21:00.

Läs mer här


22.01.06 – Commodoreträffen 2022 flyttas fram p.g.a. Covid-19

På grund av Folkhälsomyndighetens prognos som tyvärr pekar i fel riktning har vi beslutat flytta fram årets Commodoreträff till den sista helgen i Augusti.

Årsmötet kommer dock hållas samma tid som aviserats, lördagen d. 5/2, fast endast digitalt.

Vi är ledsna för detta besked men känner att genomförandet blir svårt under rådande premisser och begränsningar.

Alla befintliga anmälningar kommer annulleras. Mer information om Commodoreträffen i augusti och hur ni anmäler er hittar ni här


21.12.13 – Ny artikel – Commodore 65

I vår artikelserie "Historien om" där vi presenterar olika modeller av Commodoremaskiner har turen nu kommit till Commodore 65. Artikeln läser ni här.


Trevlig läsning!


21.12.05 – Christer Rindeblad till Commodoreträffen

Svenska Commodoreklubben och Commodoreträffen 2022 är otroligt glada att den forne chefredaktören och grundaren av Datormagazin, Christer Rindeblad, kommer till oss och berättar hur det var i medievärlden mellan 1986 och 1995. Christer var chefredaktör under i princip hela tiden Datormagazin gavs ut samt grundade även PC Hemma och Highscore. Det blir intressanta anekdoter, spännande historier om de olika företagen som fanns i branschen vid den tiden och speciellt hur dominant Commodore var. Föreläsningen sker lördagen den 5 februari kl 15:00.

Läs mer om boende, agenda, tider, hur du anmäler dig till Commodoreträffen och alla ingående detaljer här.

Vi ses!


21.12.02 – Commodoreklubbens egna Discord

Idag slår vi upp de virtuella portarna till SCKs onlinecommunity på Discord. Här kan du som medlem hänga med likasinnade, dela tips och tricks, få hjälp med dina Commodoremaskiner och mycket mera.

Vad är Discord?
Discord är en plattform för att umgås online via chatt, röst eller video. För dig som någon gång i världen använt IRC så är det väldigt likt – men med emojis och även möjlighet till att ha röst- och videomöten. Discord är en väldigt populär plattform med över 150 miljoner användare över hela världen.

Varför en Discordserver för Svenska Commodoreklubben?
Vi vill gärna ha en plats där medlemmar kan träffas. Vi tycker att Discord är ett bra alternativ för oss som förening där medlemmarna är spridda över landet och du kan registrera dig med endast en e-postadress.

Vad behöver jag för programvara?
Du kan logga in direkt via webben eller så ladda hem en klient. Det finns klienter för Windows, macOS, Android, iOS, iPadOS och Linux. Du hittar mer information på https://discord.com/

Länk till SCKs server
För att komma åt vår server så klickar du på denna länk: https://discord.gg/bRGHpZnKS9

Du kommer då till en lobby som är öppen för alla. När du väl är där så skriver du i chatten att du är medlem och önskar tillgång till resten av servern så tar någon i styrelsen kontakt med dig via PM och validerar dig för access till alla kanaler.

Varmt välkommen!


21.11.10 – Commodoreträffen 2022 – 4-6 Februari

Med stor glädje kan vi nu äntligen presentera Commodoreträffen 2022 vilken kommer äga rum i Täby, strax norr om Stockholm första helgen i februari 2022. Vi kommer under en helg hyra in oss i kulturbyggnaden Kvarntorpsgården (ligger strategiskt bra och enkelt att ta sig till, precis bredvid E18) där vi samlas, frodas och leker med våra kära retrodatorer, allt under Commodores flagg!

Anmäl dig och din(a) dator(er) redan nu!

Läs mer om boende, agenda, tider, hur du anmäler dig och alla ingående detaljer här.

Vi ses!


21.10.24 – Sen kväll med Commodoreklubben – Björn Adolfsson mötte Joacim Melin

En trevlig liten skara "Commodorare" bidrog till att i vanlig ordning skapa en gemytlig och fin stämning under vårt fjärde online-event i serien "Sen kväll" där denna gång Björn Adolfsson intervjuade Joacim Melin. Vi fick höra uttömmande svar där spännvidden spände mellan Sunet till Datormagazin och mellan C128:ans skönhet till BBS:er och mycket mer därtill. Och kommer det bli något femte nummer av tidningen Datormagazin Retro? Och vad kommer tidningen innehålla? Det och mycket annat talades det om. Missade du detta event finns ny chans att delta på vårt femte event. Håll utskick på vår web och vår FB där datum för detta kommer aviseras. Vi ses!


21.10.14 – Sen kväll med Commodoreklubben – Björn möter Joacim Melin

Den fjärde träffen i serien "Sen kväll med Commodoreklubben" kommer hållas d. 21/10 kl. 21:00 hemma hos Björn Adolfsson där ingen mindre än Joacim Melin tittar in för att berätta lite om sitt arbete som redaktör för tidningen Datormagazin Retro samt en massa annan Commodoria. Joacim arbetade som testredaktör för Datormagazin 2001-2005 och har drivit blogg samt den Amiga-anstrukna BBS:en Delta City.

Läs mer här


21-10-12 – Nytt nummer av Datormagazin Retro

Nu är arbetet med att skapa Datormagazin Retro #5 igång hos tidningens redaktion. Kanske och möjligen kommer ett reportage om SCK.. ; ) Vid 1000st förhandsbokade exemplar blir tidningen verklighet. Läs mer om detta och säkra ditt exemplar av tidningen på: https://shop.datormagazin.se


21.09.05 – Referat av Neohabitat

SCK drog då slutligen gång eventet SCK spelar! Att välja Habitat eller som denna återuppväckta version av spelet heter var kanske ett djärvt projekt. Att komma igång och spela ett MMO på C64an kan säkert låta lika främmande för en 64’a ägare som att man skulle koppla upp 64’an mot Virtual Reality, vilket förvisso också experimenterats med. Men kl 21.00 den 2 september så var det ändå ett gäng avatarer som likt en hoper bångstyriga tonåringar försökte förstå den värld de hamnat i. Vad kan jag hitta för spännande i dessa kloaker? Hur sprayar jag mina kläder så det får det coolaste mönstret? Om jag dricker detta “jag vet inte vad det är”, vad händer då? Jag behöver pengar och jag vill köpa allt och prova allt!

En sak är klar, Neohabitat är ingen liten värld. Man kan snabbt gå bort sig och väderstrecken är inte helt pålitliga. Så det är inte så dumt att ha en karta till hands eller kanske försöka få ihop en på egen hand. Det finns äventyr att finna såsom vem är trollkarlen med amuletten? Kvällen gick fort och de tappra spelarna med sina avatarer hann inte mer än att skrapa på ytan. En sak är tydlig, att ju fler som kommer in och besöker Neohabitat, ju roligare och mer levande blir det. SCK lämnade spår efter sig i Neohabitat som bevis på vår närvaro.

Med onlinemöte i Zoom till hand under kvällen så hade vi ändå bra kontakt med varandra och det gav förhoppningsvis en trevlig stund för alla deltagare. 

/Daniel Henriksson Wingård.


21.08.28 – SCK spelar Neohabitat

Den 2/9 spelar vi Neohabitat till Commodore 64, det banbrytande onlinespelet från förr som har fått nytt liv*.

Målet att vi skall skapa historiskt mängdrekord genom att formligen drälla in med folk i online-spelet Neohabitat. Redan nu gör du rätt i att bekanta dig med spelet genom att förbereda din uppkoppling och lära dig de grundläggande spelmanövrarna.

Under sektionen för Neohabitat kan du läsa mer: www.commodore.se/neohabitat

Vi kan ha ett världsrekord i sikte, tillsammans kan vi klara det!

*Neohabitat är det första spelet i Svenska Commodoreklubbens Onlineevenemang ”SCK spelar” som går ut på att vi träffas över videolänk och spelar samma spel tillsammans samtidigt.
Läs mer om ”SCK spelar” på: www.commodore.se/sck-spelar


Specialtillverkad box för Bruce Lee II till Commodore 64

21.08.20 – Sen kväll med Commodoreklubben hälsade på hos Jonas Hultén

Tack alla ni som deltog i vårt tredje Online-event i serien ”Sen kväll” och tack till Jonas som släppte in oss i hans datorhörna. Det blev CMD-bonanza i kvadrat: hårddisken HD-20, diskettstationen FD-2000, RAMLink, SwiftLink, SuperCPU och till detta Commodores REUs 1764 samt 1750. Ett livs levande BEE-demo (Z80) fick vi inflikande avnjuta. Det diskuterades Jonas konverteringar till C64 av arkadspelet ”Cosmos” samt PC-spelet ”Bruce Lee II” med intressanta tekniska djupdykningar här och var. Vidare dryftades Jonas grupp ”Kollektivets” spel för C128; ”Volley For Two” samt mycket annat smått och gott. Mycket trevligt som vanligt att få umgås med folk från vitt skilda delar av landet tillsammans under Commodores flagg. Vi ses snart igen!


21.07.18 – Sen kväll med Commodoreklubben hos Jonas Hultén

Vår tredje träff i serien “Sen kväll med Commodoreklubben” kommer hållas d. 19/8 kl. 21:00. Den här gången är det Johan Bentzen som hälsar på hos Jonas Hultén, stor Commodoreälskare sedan barnsben som både är spelmakare till vardags och professionellt. Han är mest känd för sin konvertering av Bruce Lee II till C64. Visning av hårdvara från CMD utlovas..

Läs mer här


21.06.19 – "Sen kväll" tittade in hos Ola Andersson

Ett mycket trevligt och intressant besök hos retrodatorsamlaren Ola Andersson kan nu läggas till handlingarna. Spörsmålen spände i vanlig ordning över breda ämnen med betoning på retroburkar och denna gång tidiga sådana. Tror jag vågar påstå att vi var många som inte ens visste att vissa av Olas datorer ens existerade. Rariteter från när och fjärran duggade tätt och förgyllde den soliga sommarkvällen som exempelvis Sord M5 och Imagination Machine. Vidare dryftades Olas djuplodande kunskaper i programmering för diverse system. Det diskuterades spel som Toki och Super Mario till C64/Amiga, det efterskottsvåndades över oändliga tidningslistningar av spel att manuellt knappa in och förundrades över Olas hembyggda analogsynth samt en livs levande Mega65. I vilket annat onlinevent har kommunikation med 128:ans VDC-chip jämförts med ett sugrör på två bytes?
Just det, kan endast inträffa under en ”Sen kväll” med SCK och vi älskar det!

Här kan ni botanisera i Olas samling: http://photon.organ.su.se/tbc/

Håll utkik under fliken "Event & träffar" samt under aktuell flik där vi inom kort kommer avisera nästa tillfälle.


21.05.30 – Sen kväll med Commodoreklubben hos Ola Andersson

Vår andra träff i serien ”Sen kväll med Commodoreklubben” kommer hållas d. 17/6 kl. 21:00. Den här gången hälsar Björn Sundberg på hos Ola Andersson, en tvättäkta samlare som började sin bana med Commodoredatorer. En spelare, spelutvecklare, Sord-hacker, brädspelsfantast och de obskyra formatens mästare.

Läs mer här


21.05.30 – SCK med i fORNDATAs nästa event

Svenska Commodoreklubben medverkar i den uppkopplade tillställningen fORNDATA Summer. Den 5:e juni är det dags och SCK håller i tävlingen Code Challenge där målet är att skriva en snygg effekt på maximalt 10 rader BASIC-kod. Vinnaren kammar hem ett fint pris från oss.

Mer info på www.forndata.org


21.05.16 – Vinnare av Traderaauktion 

Stort tack till Anders Jørgensen som med sitt generösa bud vann Traderabudgivningen av ett årsmedlemsskap i klubben samt glädjen att genom Svenska Commodoreklubben bidragit till Barncancerfonden.


21.05.14 – Lyckad första "Sen kväll" 

Tack alla ni som gjorde gårdagens online-event till en fantastisk afton i retrotecknets anda!

I vårt första ”Sen kväll med SCK” hälsade Patrik Gahm på hos Sysopen Björn Sundberg på Gotland och i hemtrevlig retromiljö dryftades allehanda spörsmål.

Det blev historier från när och fjärran, från rikssamtal till kassettyper, telefonhack till BASICODE, dolda vinylspår till SRs radiosändningar med datakod, ringa gratis till allmänna synders bekännelser m.m. etc. Och detta ackompanjerat till one-liners som ”Bara 'PD-FOLK' åkte på Arctic Hack” och ”Ingen har original” och mycket mer därtill..

Och kanske centralaste av frågor; vad är egentligen digitalt respektive analogt?

Många frågor blev det och ännu fler svar, kort sagt en mycket fin och mångfacetterad afton som vi snart gör om!

Håll utkik under fliken "Event & träffar" samt under aktuell flik där vi inom kort kommer avisera nästa tillfälle.


21.05.12 – 128:a-dagens tävling

Tävlingen avgjord!
 
STORT grattis till Benjamin Wiegert i Göteborg som blev vår 128:e medlem!
Vår ärofyllda Commodore-kopp signerad med #128 kommer på posten tillsammans med några dekaler att pryda Commodore-hörnan med.
 

21.05.08 – 128:a-dagen

Idag är det den 128:onde dagen på året, den s.k. ”128:a-dagen” och det måste såklart firas. Som ni alla vet är ju 128:an den bästa 8-bitarsdatorn som någonsin lanserats.

Vi tänkte fira dagen med en tävling!

Vi är snart 128 medlemmar i föreningen så vi tänkte att den medlem som blir medlem nr 128:a vinner 5st superfina SCK klistermärken + en hemlig retropryl!

Så om ni ännu inte blivit medlemmar är det nu hög tid!

PS. Självklart kommer det komma en tävling även för alla er som redan är medlemmar. Mer information i nästa medlemsbrev!

En sak till.. Läs gärna texten "C128 & spelen" som även den publicerats dagen till ära.