Giana sisters


80-tal: The Great Giana Sisters

Gianna sisters… vad mer behöver man säga. Vem känner inte till Gianna sisters? Ja, Gianna sisters, för det var så de skapades. Men en felstavning på spelomslaget fick Gianna Sisters att bli Giana sisters. Men nog om namnet, dags för lite uppfräschning av spelet i sig! Giana faller under en natt plötsligt in i en drömvärld. Där finns de mest förunderliga saker som slott och mörka grottor. Men tyvärr så kan Giana inte ta sig hem igen… eller jo det kan hon, om hon hittar den stora magiska diamanten. Som tur är så har hon också sin syster Maria med sig, som spelare nummer två.

Under spelets gång, se till att plocka så många diamanter som möjligt då 100 stycken ger ett extraliv. Giana kommer också stöta på diverse föremål som eldhjulet som gör henne stor och stark så hon kan krossa stenar. Blixtar ger henne kraften att skjuta drömbubblor. Det finns en hel del andra föremål som ger extrapoäng eller andra fördelar men de får du upptäcka själv! Tänk på att det finns gömda hemligheter lite här och var så se till att krossa stenar (Mario-style) och undvik hål, eld, taggar med mera. Ett tips är även att ha koll på tiden! Spelet kan köras både på Amiga och Commodore64/128. På Commodore 64 så kan du trycka <shift/lock> för att pausa och klia dig på näsan. Oklart om det finns någon motsvarighet på Amigan. Commodore 64 användare ska även undvika <restore> då denna skickar dig tillbaka till menyn igen.

För att återgå till inledningen av denna text, så kan du se spår av Gianna stavningen i spelmenyn där “The great gianna sisters” scrollar förbi, så det var ingen urban legend!   

(Commodore 64/128) https://www.lemon64.com/game/great-giana-sisters

(Amiga) https://www.lemonamiga.com/games/details.php?id=476

Giana sisters, diskettavbilder:

(Commodore 64/128) https://www.c64.com/games/download.php?id=138

(Amiga) https://www.myabandonware.com/game/the-great-giana-sisters-661